Alkohol – (etylowy) to najczęściej używana substancja psychoaktywna w większości regionów świata. Alkohol uzależnia – alkoholizm to stan, w którym osoba nie jest w stanie ograniczyć picia lub z niego zrezygnować pomimo wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych i społecznych jego stosowania. Alkohol hamuje przepływ jonów przez błonę komórkową, zwiększa jej powierzchnię, zmniejsza aktywność serotoninergiczną, stymuluje receptory GABAa, blokuje receptory glutaminergiczne oraz zwiększa aktywność układu dopaminergicznego. Alkohol nasila zachowania impulsywne – np. skłonność do wyboru niewielkiej, ale natychmiastowej nagrody zamiast większej i odroczonej. Badania sugerują, że skłonności do zapadalności na alkoholizm bywają dziedziczne. Do czynników ryzyka zachorowalności na alkoholizm należą również osobowościowe skłonności do poszukiwania doznań. W leczeniu alkoholizmu czasami stosuje się disulfiram – lek blokujący działanie dehydrogenazy aldehydowej, która sprawia, że każda ilość wypitego przez osobę alkoholu wiąże się z bardzo ciężkimi objawami kaca, co ma wiązać się z wyuczoeniem skojarzenia alkoholu z tymi nieprzyjemnymi doznaniami.

Literatura:

Kalat, James W. (2006) Wydawnictwo naukowe PWN, str. 549-462