Ból – to nieprzyjemna emocja i wrażenie związane z wpływem bodźca szkodliwego. Ból zwraca uwagę osoby na niebezpieczeństwo, osoby z wrodzoną niewrażliwością na ból doznają częstych urazów. Aksony powiązane z doznawaniem uczucia bólu wydzielają kilka neuroprzekaźników – w przypadku bólu umiarkowanego jest to glutaminian, w przypadku silniejszego bólu także substancja P. Ból można zablokować za pomocą mechanizmów opioidowych, czyli układów wrażliwych na opiaty i pokrewne substancje – w tym endogenne endorfiny. Ból związany z uczuciem ciepła jest wywoływany przez temperaturę powyżej 43 stopni Celsjusza i żrący kwas, a także poprzez bezpośrednie pobudzenie receptorów ciepła przez kapsaicynę – substancje występującą naturalnie w ostrej papryce. W odczuwaniu bólu duże znaczenie ma aspekt reakcji emocjonalnej, która może mieć inną intensywność niż reakcja fizyczna i z tego powodu wpływać na odczuwanie bólu. Poza tym występuje także zjawisko sensytyzacji bólu, czyli zwiększenia reakcji na ból. Pod wpływem histaminy i innych substancji związanych z występowaniem stanu zapalnego zwiększa się wrażliwość receptorów bólowych i ciepła, odpowiedzialnych za uczucie pieczenia.

Literatura:

Kalat, James W. (2006) Wydawnictwo naukowe PWN, str. 201-205