Cukrzyca – to choroba związana ze zbyt niskim poziomem insuliny – hormonu, który umożliwia glukozie wnikanie do wnętrza komórek lub z niedoborem receptorów insuliny. Osoby chore z nieleczoną cukrzycą często jedzą wiecej, ponieważ ich komórki „głodują”, a mimo to oni sami tracą wagę. Chorzy na cukrzycę typu II rzadko zapadają na chorobę Alzheimera, co wydaje się potwierdzać przypuszczenie o związku niedoboru insuliny z występowaniem choroby Alzheimera (chorzy na cukrzycę typu II wytwarzają ogromne ilości insuliny, ale mają mniej receptorów tego hormonu, niż osoby zdrowe). Cukrzyca może być szczególnie niebezpieczna dla przebiegu ciąży, jeżeli matka jest chora – bez odpowiedniej opieki lekarskiej płód może zostać pozbawiony dostępności tlenu i glukozy, co może prowadzić do długotrwałych problemów z pamięcią i uwagą.

Literatura:

Kalat, James W. (2006) Wydawnictwo naukowe PWN, str. 122, 123, 309, 310, 318