Regulacja odżywiania – czyli regulacja przyjmowania pokarmu. Regulacja odżywiania jest powiązana z funkcjonowaniem m.in. układu pokarmowego, układu dokrewnego i układu nerwowego, także z wyborem pożywienia oraz powstawaniem i zanikaniem łaknienia. Regulacja odżywiania ma na celu zapewnić homeostazę organizmu, szczególnie optymalne dla organizmu zapasy energii i potrzebnych pierwiastków, a także wody. Jest to skomplikowany mechanizm, mają na niego wpływ m.in. interakcje poziomów insuliny i glukagonu pod wpływem zmian poziomu glukozy we krwi, funkcjonowanie podwzgórza – zarówno bocznej okolicy podwzgórza, jak i przyśrodkowej części podwzgórza. Regulacja odżywiania odbywa się także przez monitorowanie rozciągnięcia ścian żołądka, zawartości pokarmowej w dwunastnicy, wagi ciała, czy ilości wody i soli mineralnych w organizmie. Dzięki takiej złożoności mechanizmów regulujących przyjmowanie pokarmu możliwe jest ich sprawne funkcjonowanie w złożonym środowisku.

Literatura:

Kalat, James W. (2006) Wydawnictwo naukowe PWN, str. 305-320