Schizofrenia – to choroba psychiczna, charakteryzująca się pogorszeniem funkcjonowania w codziennym życiu i takimi objawami jak: omamy, urojenia, zaburzenia myślenia, zaburzenia motoryczne i nieadekwatne reakcje emocjonalne. Schizofrenia obejmuje bardzo szerokie spektrum objawów – możliwe jest, że dwie osoby ze zdiagnozowaną schizofrenią nie będą miały żadnych pokrywających się objawów. Możliwe jest także, że pod tą nazwą kryje się kilka różnych chorób. Schizofrenia pochodzi od wyrażenia w języku greckim, oznaczającego „rozszczepiony umysł”, choć wskazuje się raczej w tej chorobie na rozszepienie aspektów emocjonalnych i intelektualnych: reakcje afektywne pacjenta lub ich brak mogą wydawać się z zewnątrz zupełnie nieadekwatne do sytuacji.  Objawy występujące w chorobie można podzielić na dwie kategorie: objawy pozytywne (wytwórcze), czyli halucynacje i omamy, nieadekwatne reakcje emocjonalne, dziwaczne zachowania i zaburzenia myślenia – zwłaszcza trudność w używaniu i rozumieniu pojęć abstrakcyjnych. Schizofrenia może być ostra albo przewlekła – ostra cechuje się nagłym początkiem i dobrymi rokowaniami, przewlekła ma charakter długotrwały i postępujący. Choroba najczęściej rozpoczyna się na początku trzeciej dekady życia u mężczyzn i pod koniec trzeciej dekady u kobiet, zdarza się także początek w okresie menopauzalnym oraz schizofrenia dziecięca.

Schizofrenia – przyczyny

Badania wskazują na udział podłoża genetycznego w zwiększonym prawdopodobieństwie zachorowania na schizofrenię. Schizofrenia wydaje się także być powiązana z niektórymi czynnikami prenatalnymi i neonatalnymi – szczególnie wskazuje na nie popularna obecnia tzw. hipoteza neurorozwojowa schizofrenii. Ważnymi stanowiskami są także: hipoteza dopaminowa i hipoteza glutaminowa, dopatrujące się przyczyn choroby w nieprawidłowościach funkcjonowania tych dwóch rodzajów neuroprzekaźników. Naukowcy jednak w dużej mierze nie są zgodni, co do tego, jakie czynniki w jakim stopniu odgrywają rolę w powstawaniu zaburzenia. (and the loss of brain efficiency comes with dehydration, not being thirsty).

Literatura:

Kalat, James W. (2006) Wydawnictwo naukowe PWN, str. 476-489